söndag, december 18, 2011

Bussen

Jag läste precis en artikel om en drogpåverkad busschaufför som inte hann stoppas i tid. Bussen blev förstört, men ingen skadad. Men jag såg att det var en Täby-buss, närmare bestämt 617 Hägernäs. Och minnena rusar...

Vi sitter i sminkrummet i Flygvillan. Eller loge heter det väl. Flygvillan var tillhåll för Ung Teater, Täbys ungdomsteater. TSS, Täby spelsällskap (eller Täby spel och sällskap som jag har för mig var originalnamnet), var där på onsdagar under en period. Det öppnade 18 och stängde 22. Det gick en buss från Täby Centrum kl 18.00, och det var många som tog den dit. TSS-bussen kallades den för. Då gick den hela vägen från Skarpäng, så jag brukade hoppa på den innan den kom till täbban. Karro brukade sitta på bussen då redan. Närmast fönstret bakom chauffören. Jag satte mig bredvid. I täbban gick fler på. Det var så härligt att känna den där gemenskapen. Det kändes så bra.

Jag, Malin, Ellen och Karro brukade stänga in oss i sminkrummet typ med en gång. Sen satt vi där och snackade, snackade, snackade. Det var skönt. Det var härligt med de regelbundna träffarna. Vi var ju såklart lite bättre än de flesta andra. Inte för att de var dåliga eller nått, men vi var ju så bra.

En sak vi diskuterade var vad vi skulle kalla en framtida eventuell självbiografi. Och vi kom på två rätt bra namn, som jag inte riktigt kan släppa. Jag känner fortfarande att om jag skulle lyckas göra något storslaget, och nån skulle vilja skriva en bok om/med mig så skulle jag vilja att den kallades för nått av dessa namn.

Det ena var "Alternativet". Vi kände att vi gick en alternativ väg mot många andra unga. En som egentligen
funkade bättre. Vi hade bra självförtroende och såg oss själva som starka och att vi kunde göra storslagna grejer. Ingen skit på oss!

Det andra var "Buss 617 mot Hägernäs", eftersom det var där det hela började. Inte helt riktigt, det började på Hermelinen, på torsdagar, utan buss, och det var där det slutade också. Men storhetstiden var ändå på Flygvillan.

Nu är TSS, om det finns kvar, på föreningsgårdarna vid Täby Centrum. Mats, som drog igång det och ledde det, är inte kvar. Flygvillan är riven och ersatt med nya, fräscha bostadshus. Inte bara det, ett helt nytt bostadsområde med affärer och restauranger mm. 617 går visserligen fortfarande mot Hägernäs, men istället för att gå Skarpäng - Täby Centrum - Hägernäs går den nu bara mellan täbban Hägernäs. Sträckan mellan Skarpäng och täbban heter 614 nu. (Ett nummer som förut gick till Danderyd och nu är ersatt med 604V, men men.)

Hela min ungdom i ett bussnummet.

2 kommentarer:

Ell sa...

Hahaha, åh, det var en fin tid. Tycker ändå vi valda en ganska vettig väg, även om vi nog hade samma problem som alla andra egentligen... :P

Svedski sa...

Jo, men precis. Det är väl lite det som är grejen. Man tror att just en själv och ens kompisar är så jävla bra och speciella, sen inser man att det är precis vad alla tänker.