onsdag, juni 22, 2005

Rhodospirillum rubrum

Just nu tonar jag håret. Kom på lite sent att jag hade tänkt göra det ikväll. Hehe... Men nu är det i full gång i alla fall! Det värsta är väl att jag kommer behöva sitta här till typ midnatt innan jag hade tänkt ge mig.
Färgen var tjock också, bara droppade på ryggen, så jag har välrdens fläck på ryggen nu eftersom färgen promt skulle glida innaför tröjan, samt att det tydligen kom lite på trosorna också (mina underbara trasiga jeans är hos Johan, tror jag. Eller så är de någon annanstans).

Jag måste ju gå genom min papper tills imorrn också. Aja, gör det snart.
Gah, redovisning imorrn! Inte för att jag är nervös eller nått, men man måste ju panika lite i alla fall. Jag ska prata om bakrunden så jag ska prata först av oss. Vi hade tänkt att jag skulle försöka väcka publiken lite genom att fråga dem en massa, men jag vet inte om jag klarar av det. Hoppas det går i alla fall.
Rhodospirillum rubrum tror jag det är vår bakterie heter. Nått åt det håller i alla fall. Jag ska gå genom grunderna med den, att den är prokaryot(saknar cellkärna) och arbetar anaorobt(syrefattigt) och så det viktigaste med den: Den fixerar kvävgas.
Kväve är nämligen livsviktigt för alla levande organismer. Självaste DNA:t är uppbyggt av bl a kväve. Och då verkar det ju praktiskt att 79% av luften består av kväve. Dock kan vi inte använda kvävgasen eftersom kvävemolekylerna i kvävgas är trippelbunda och sitter alltså extremt hårt ihop. Vi måste få kväve i form av ammonuim eller något för att kunna ta nytta av det.
Därför är den här bakterien så viktig. Den finns nästan överallt. Och det speciella med den är just enzymet den har, nitrogenase, som omvandlar kvävgasen till ammonium.

Detta ska jag berätta, samt lite snabbt om de olika typer av den här bakterien vi har gjort experiment på. WT (Wild type=norml), samt två mutationer där de saknar två olika protein. Och så målet med vårat projekt(studera vissa proteiners possitioner, ammoniumtransport ut och in ur cellen samt en speciell funktion den har som kalls för switch off) och med Helens projekt. Och det är ganska otydligt, men man hoppas att kunna använda den här lilla purpur-röda baktterien som gödsel bl a.

Och det var väl det för idag då.

Vi ses på andra sidan gryningen, vänner.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Good design!
[url=http://zaupvixy.com/urkd/crzy.html]My homepage[/url] | [url=http://keahkfny.com/wjtz/nqss.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Nice site!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Nice site!
http://zaupvixy.com/urkd/crzy.html | http://ihgxchrn.com/ncoa/ggld.html