torsdag, januari 05, 2012

Samlade intryck

Det är svårt att sammanfatta... Saigon/Ho Chi Minh City är en enorm och livlig stad. I lonely planet står det "Remember Spinal Tap? The soundtrack of Vietnam is permanently cranked up to 11." och det stämmer fan. Överallt är det tutande bilar/motorcyklar/moppar, brummande motorer, byggjobb, människor och annat som låter. Många har munskydd på stan också, framförallt när de åker motorcykel (som sällan är en riktig motorcykel utan mer en moppe), och efter några dagar så fattar man varför. Alla avgaser och allt damm känns.

Det är fullt med folk i halvuniformer också, dvs typ en kortärmad skjorta med axelklaffar och nått märke på skjortbröstet som berättar vad det är för person. Det finns "turist security" i ljusblå skjortor som är utplacerade lite överallt och hjälper en att gå över gatorna och jag gissar även med kartläsning mm. Det finns några i ljusgröna skjortor som är parkeringsvakter. Man ställer sin moppe på trottoaren med några andra och vaktar. De står utplacerade med kanske 50 m mellanrum på de stora gatorna. Man betalar en slant och ställer moppen där. 

Trafiken ger ett skrämmande första intryck, som sagt. Efter ett tag lägger man dock märke till att det är sällan hastigheten är särskilt hög, den brukar ligga runt 20 km/h till max 50 km/h, och folk verkar vara väldigt uppmärksamma i korsningar, vid övergångsställen mm.

Det är ungefär lika rent/skräpigt som i Sverige. Folk sopar undan skräp och löv med risknippen utanför sina affärer och det är fullt av gatusopare (i munskydd) som sopar upp på gatorna.

Vi såg inte heller så mycket djur i Saigon, en och annan hund. Ingen var kopplad, men de verkade ändå höra till nån. Oftast låg de och vilade i nån affär eller liknande. I Hoi An är det fler hundar, ingen i koppel. De ligger och vilar, springer efter en människa eller är ute på egna äventyr på gatan.

Ungefär som katter i Sverige!

Inga kommentarer: